Klok loopt niet gelijk

Vertel verder: klok loopt niet gelijk  Print kwero: klok loopt niet gelijk 

Als de klok achter loopt, moet de slinger dan langer of korter worden gemaakt?

De slinger van onze klok heeft een stelschroef. Als de klok sneller moet lopen moet dan de slinger langer of korter worden?Huis en tuin / Diversen

Antwoorden: Klok loopt niet gelijk

Avatar

Je zou zeggen dat als de klok sneller moet lopen de slinger korter moet worden omdat hij dan minder afstand hoeft af te leggen en dus logischer wijs sneller heen en weer zal bewegen waardoor de klok sneller (op tijd) loopt.

Maar dit is alleen een logsiche gedachte, zelf geen ervaring mee.
Anoniem | 29-01-2007 20:25 Spacer

Avatar

De slinger van een klok doet er langer over om één keer heen en weer te gaan naarmate de slinger langer is. De klok loopt achter dus moet de slinger korter worden gemaakt. Omdat het een mechanisch uurwerk betreft kan het zijn dat de klok 's-zomers sneller loopt dan 's-winters. De olie in het uurwerk is nu eenmaal dunner (soepeler) bij een hogere temperatuur. Het kan dus zijn dat de slinger 's-winters iets korter moet zijn dan 's-zomers.
Fons | 29-01-2007 21:01 Spacer

Reactie plaatsen

Let op! Omdat je niet bent ingelogd wordt je reactie anoniem geplaatst. Je dingt dan niet mee naar een van de prijzen en de reactie wordt pas geplaatst na controle door een moderator. Om onder je eigen naam te reageren kun je je aanmelden en vervolgens inloggen.
Hou mij op de hoogte van nieuwe reacties?