Hortensia snoeien

Wanneer kun je een hortensia het beste snoeien?

Wanneer kun je een hortensia het beste snoeien en kun je een hortensia stekken?

Antwoorden: Hortensia snoeien

Avatar

Hortensia's zijn er in veel verschillende soorten zoals de klimhortensia, pluimhortensia en de bolhortensia. Deze drie soorten hebben allemaal een andere manier van snoeien en snoeitijd. Ik zal je dan ook een algemeen antwoord geven, wellicht als je meer kan vertellen over welke hortensia je bezit er dieper op ingegaan kan worden.

De klimhortensia kan het beste weer worden gesnoeid in de zomer nadat de bloei voorbij is. Snoei wel alleen maar de nieuwe scheuten.

De pluimhortensia daarentegen wordt juist in de winter of vroeg in het voorjaar (voordat nieuwe uitlopers ontstaan) gesnoeid. De pluimhortensia kan tot boven de grond worden gesnoeid.

En een bolhortensia kan het beste vroeg in de lente (maart) worden gesnoeid. Knip uitgebloeide bloemen af net boven het bloembot. Een bloembot is te herkennen aan weerszijde een twee nieuwe dikke knoppen voor een volgende bloem, enkele cm's onder de oude bloem vandaan. Takken ouder dan drie jaar kan je snoeien tot aan de grond, maar niet het eenjarig hout hier zitten namelijk al nieuwe knoppen aan.

Bij alle drie de soorten snoei is het belangrijk dat er geen vorst is!
14-01-2007 11:09 0.1

Avatar

Het is nu 1 maart de oude bloemen zitten er nog aan,hoever kan ik die weg knippen enwelke scheuten nog meer??
01-03-2007 23:07

Avatar

Beste lezer.

Mijn buren hebben 3 "boeren" hortensia's in hun tuin staan. Deze worden ieder najaar gesnoeid tot op 10 cm.
Ieder zomer staan ze weer volop in boei, terwijl mijn hortensia na een snoeibeurt de volgende zomer geen bloem laat zien. Heeft u hier een verklaring voor?

Met vriendelijke groet.
DV
22-04-2010 16:39

Avatar

Hallo,
Heb buiten 2 hortensia's (2 jaar oud) in een pot staan. Het is nu inmiddels 23 april. De takken hebben al hier en daar wat bladeren (aan de top). De langste tak is plusminus 60 cm lang. Kan ik deze takken eraf knippen (tot hoever?) zodat ze van de zomer misschien weer gaan bloeien? Zo ja, hoeveel kan ik er vanaf knippen? Trouwens de beide potten hebben de afgelopen winter (2009/2010) buitengestaan maar hebben het, voor zover ik het nu kan zien, wel overleefd.
Vr.groet, Rina.
23-04-2010 15:01

Avatar

Hier wil ik een vraag stellen?we hebben in onze tuin verschillende Hotensia's staan
Nu belde onze buurman of ik wou kijken of bij ons ook de jonge scheuten waren afgeknipt door een vreemdeling
Dat is hier in de buurt al meer gebeurd een paar jaar geleden.
Nu zijn hier ze overal uitgedunt ook bij veel inwoners van het Dorp?en niemand die er iets van gemerkt heeft /
mijn vraag is wat kunnen ze hier mee doen??
Vorig Jaar werdt hier verteld! dat er een soort verdovend middel inzat.
Graag zou ik er antwoord op krijgen gr Truus Bekkers Boerdonk
14-12-2010 14:54

Avatar

Hier even een reactie over mijn bolhortensia. Deze staat al ruim 10 jaar in mijn tuin en vorig jaar heb ik hem al in februari kort tot aan de grond geknipt. Jullie willen niet weten hoe groot en vol bloemen hij heeft gestaan. Terwijl iedereen zei er komen nu geen bloemen aan. Dus een beetje mazzel moet je ook hebben denk ik. Ze staan er nu zo lelijk bij.
07-02-2011 09:46Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Hortensia snoeien