Vlinderstruik stekken

Wie weet hoe je een vlinderstruik kunt stekken?

Ik heb een hele mooie diep paarse vlinderstruik en nu wil ik proberen om via een stek nog een vlinderstruik in mijn tuin te laten groeien. Is er iemand die weet hoe dit het beste kan aanpakken?

Antwoorden: Vlinderstruik stekken

Avatar

Vorige keer zocht ik voor mijzelf wat stekinformatie en vond ik op Tuinkrant.com een hele goede uitleg. Heb even voor je gekeken of ze ook wat informatie hadden over de vlinderstruik en jawel:

In augustus een paar stevige takken afknippen. Deze tak in kleinere stukken knippen steeds tussen twee ogen in. Neem stekken van 10 - 12.5 cm lengte met een
hieltje van halfrijpe zijscheuten. De onderste bladeren en zijtakjes worden er afgehaald. Zet de stekken in een koude bak met gelijke volumedelen turfmolm en zand. Het ondereinde kan je eventueel doppen in een wortelgroeimiddel zoals Rhizopon. Zet het jaar daarop in mei de gewortelde stekken op een bedje en breng ze in oktober of in maart van het jaar daarop over naar de plaats van bestemming.

Je kunt de stukken ook in normale potgrond stoppen in een bloempot. Met een stukje gebogen ijzerdraad eroverheen en daar weer een plastic diepvrieszakje overheen. Dit zakje maak je goed dicht rond de pot om de verdamping te beperken. De potjes op een lichte plek (niet in de volle zon) wegzetten. Dit mag slechts een uitval van hoogstens 5% geven.
Wes | 05-03-2007 10:35 0.0

Avatar

De vlinderstruik kan worden gestekt. Gebruik jonge scheuten. De beste tijd om stek te nemen is midden zomer. De stek wordt onder een bladpaar afgesneden en getopt. Gebruik van stekpoeder verhoogt de kans van beworteling aanzienlijk. Plant de stek op in een luchtig humus/zandmengsel. Een hoge luchtvochtigheid en warme bodem zijn noodzakelijk (gezocht op internet).
Mvdalen | 03-03-2007 14:29

Avatar

Ohja tevens op het volgende url een handige flash filmpje met uitleg over diverse soorten stekken maken, heeft mij iniedergeval erg geholpen:
http://www.tuinkrant.c...ef/tk/100/stekken1.swf
Wes | 05-03-2007 10:36

Avatar

Ik bezit ondertussen ongeveer 10 vlinderstruiken, geen bijzondere tactieken gebruikt, gewoon een tak afknippen onderste zijtakjes en de dikste bladeren verwijderen. De tak minimaal 15 cm in de grond steken in voila. Maakt niet uit wanneer deze handeling wordt verricht (heb in maart gedaan, augustus is ook succesvol gelukt), als je het idee hebt dat de tak afstreft, geef hem nog een 2e kans, 9 van de 10 keer bot ie in het voorjaar gewoon weer uit!
Ik zal je een nog sterker verhaal vertellen, in een stuk gemeente grond heeft men houtsnippers gestrooid, vermoedelijk heeft men ook een tak van een vlinderstruik versnipperd, 1,5 jaar later overal kleine vlinderstruikjes!
08-10-2007 23:17

Avatar

Ik stek vlinder struiken in water.
in een oude melk pak maar dat hoeft niet
27-06-2011 17:27

Avatar

Http://www.kanaal50.be...ebels/TV-catalogus/265

dit zegt je alles dat je nodig hebt om stekken te nemen van een vlinderstruik!!
04-04-2012 17:05Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Vlinderstruik stekken