Tuin bladeren weghalen laten liggen

Wat is beter voor de tuin: bladeren weghalen of juist laten liggen?

Ik laat de bladeren die in mijn tuin waaien 's winters - en dat is een flink pak - altijd gewoon liggen. Niet alleen omdat ik niet de zoveelste semi-macho met een bladblazer wil zijn ;-) Maar vooral ook omdat ik in de veronderstelling ben dat een bladerdek mijn plantjes beschermt tegen vorst en ook de grond verrijkt. Is dit juist of zit ik er helemaal naast?

Antwoorden: Tuin bladeren weghalen laten liggen

Avatar

Hoi,

ik heb op een website de volgende info voor je gevonden:

"...Gevallen blad weghalen
Of we het gevallen blad laten liggen of helemaal gaan weghalen is deels afhankelijk van de tuineigenaar zelf. Willen we de natuur zijn gang laten gaan (en dus het blad laten liggen) of gaan we liever opgeruimd (dus alle blad verwijderen) de winter in? Dit is een keuze die ieder voor zich moet maken. Maar welk type tuinierder u ook bent op sommige plaatsen moet het blad altijd verwijderd worden.
U moet het blad altijd verwijderen:

Van het gazon
Uit de vijver

Gevallen blad in de border
In principe kunt u het afgevallen blad in de border gewoon laten liggen. Het zorgt voor een natuurlijk winterdek voor de vaste planten en is bovendien een voedzame en onkruidwerende mulchlaag. Zorg echter dat de laag niet te dik wordt. Zo''n 10 cm. is echt wel het maximum.

Wees altijd voorzichtig met een te dikke bladlaag in de border. Hier en daar wat afgevallen blad is geen enkel probleem. Dat is allemaal goed voor de grond. Maar te veel afstervend blad werkt ziektes in de hand. Schimmelziektes in het blad kunnen andere planten weer besmetten. Een dikke bladlaag is bovendien een heerlijke overwinterplek voor ongedierte. Maar het is natuurlijk ook een heerlijke overwinterplek voor nuttige dieren zoals regenwormen. En nuttig of niet, de vogels gedijen weer prima van al dat leven tussen het afstervende blad..."

Bron:
- http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/45403-gevallen-blad-wegharken-laten-liggen-of-compost-van-maken.html

Gr. René
Rene1981 | 02-01-2010 01:08Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Tuin bladeren weghalen laten liggen